אברהם גאלדבערג
חברי יעקב משה ווייכמאן לא ניספה על ידי הגרמנים . למרות זאת ,מותו הלא טבעי ,מהווה עבורי עד היום אירוע טראגי ביותר.
אחרי שעליתי לארץ ישראל השארתי ,בקלובוצק, חברים וחברות קרובים ,אולם לאיש לא הייתה לי תחושת חיבה כה גדולה כמו ליעקב משה.היו לו כל המעלות כדי להיות אדם מאושר.
הוא היה נאה,בריא ובעל יכולות רבות והייתה לו הצלחה בכל תחום: בספורט, ארגון פעילויות,ובמסחר.הייתה לו יד פתוחה עבור הארגון ועבור חבריו.הוא היה מכסה את כל הגירעונות של הארגון. כל פעילותו הועמדה לשירות האידיאל של שיבת ציון.
בשנים 1933-4 היו כבר שערי ארץ ישראל נעולים.אבל, התקווה כי השערים ישובו ויפתחו ,הביאו את יעקב משה לבית הספר לאגרונומיה של בית”ר בווילנה.יחד עמו היה חברו הקרוב ,עוד מספסל הלימודים – דוד דיאמאנד.הם רצו לעבור שם הכשרה להיות ערוכים לעליה.
המכתבים שקבלתי ממנו ,היו מלאי געגועים לארץ ולאבות.הוא היה כותב ,באופן קבוע על התקדמותו באגרונומיה ועוד היה כותב ” עוד שנה ,עוד חצי שנה ונהייה שנינו יחד בארץ ישראל”.
הוריו של יעקב משה ,הפכו עולמות ,כדי לשכנע אותו לעזוב את ההכשרה של בית”ר ולשוב הביתה ולנהל את העסק המשפחתי שהוא היה ה”נשמה” של העסק.אולם ,האידיאליסט המסור לציון –לא רצה לשמוע על כך.הוא ניסה לשכנע את הוריו כי אין ליהודים קיום בגלות פולין.אי לכך,חבל להקדיש את עצמך להקמת עסקים יהודיים בפולין ,שבסופו של דבר יוחרבו.האנטישמית הקשה ,הסיסמה “סוואי דא סוועגא” * ,לא ימשכו זמן ממושך מבלי שיפרוץ פוגרום נגד יהודים .לכן, מוטב כבר עתה ,לדאוג להקמת בית בארץ ישראל.את העסק המשפחתי –ברזל – ניתן יהיה להמשיך גם בארץ ישראל ,כך כתב יעקב משה ווייכמאן להוריו.
אולם, יעקב משה לא זכה להגיע לארץ המובטחת.גורל אכזר פגע בו מרה.ביום חם ,הוא הלך להתרחץ במימי ה ‘וויליי’ ושם טבע.המוות הטראגי ביטל את כל התקוות היפות שלו.
כאשר קבלתי את המכתב ,בו הודיעו לי על מותו,נהייה לי שחור בעיניים.השכל הפשוט לא יכול היה לקלוט זאת: אוהב החיים ,יעקב משה אינו בין החיים?! האם זה יתכן ?! מותו הותיר בלבי פצע עמוק עד היום.כאשר החזן מזכיר ,באמירת ‘יזכור’, את כל מי שנספו למען העם והארץ, עומדת לנגד עיני דמותו של בחור יקר זה,שנותר בקברו רחוק בניכר ואין איש המניח פרח על קברו.
* “סוואי דא סוועגא”- פירושו “המקומיים למקומיים” – והכוונה היא כי על הפולנים לקנות רק אצל פולנים ולהחרים עסקים יהודיים.